Elérhetőség
06-42/481-544
06-42/451-481
06-70/380-8563

Amit az Ipari burkolatokról tudni kell

Kategória: blog
2023-03-07 11:44:22

Ipari burkolatról beszélünk, amikor az átlagostól eltérő, általában nagyobb igénybevételnek kitett felület burkolását kell megoldani. Sokszor előfordul, hogy saválló, lúgálló, vegyszerálló esetleg vezetőképes, és nagy teherbírásu burkolatra van szükség, hogy a várható igénybevételeknek tartósan ellen tudjon állni. Ezekben az esetekben van szükség ipari burkolatra, és a burkoláshoz szükséges ipari segédanyagokra is. Nem elegendő ugyanis, hogy a burkolat saválló, ha a ragasztó, fugázó anyag nem ellenálló a vegyszereknek akkor a lapok fel fognak jönni, a burkolat tönkremegy.

Az általunk forgalmazott termékek segítségével a legkülönfélébb ipari környezetekben lehet megfelelő burkolatot, rétegrendet kialakítani. Ilyenek például: húsipar, tejipar, vegyipar, gyógyszergyár, palackozó üzem, borászat, feldolgozó üzem, konzervgyár, szerelő műhely, kármentesítő medence, összeszerelő üzem, vegyszertároló, raktár, stb....

Mint minden burkolásnál, úgy ipari burkolat készítésekor is nagyon fontos, hogy a fogadó felület megfelelő minőségű legyen. Figyelni kell a fogadó felület maradék nedvesség tartalmára, ugyanis epoxy fugázás után a nedvesség felfelé már nem tud majd eltávozni és túl nagy maradék nedvesség tartalomnál a burkolat és az aljzat közötti kapcsolat károsodhat. A felületet mindíg portalanítani és laza leváló részektől mentesíteni kell, szükség esetén megfelelő alapozót kell használni. Előfordul, hogy nem elég erős a fogadó felület, ilyenkor kéregerősítővel tehetjük burkolhatóvá az aljzatunkat.

Érdemes foglalkoznunk a megfelelő aljzat kialakításával is, mert nagyban megkönnyíti majd a burkolást, ha nem akkor kell majd bajlódni a különböző szintek és lejtések kialakításával. Nem beszélve arról, hogy az ehhez szükséges anyag ára is kedvezőbb lesz, mintha a vegyszerálló anyagból kellene többet tenni a lap alá, hogy meglegyen a kívánt szint, vagy a lejtés.

Fontos továbbá a várható mechanikai terhelés ismerete is, hogy annak megfelelő vastagságú burkolólap legyen alkalmazva. A burkolat ragasztásánál különösen kell figyelni a lapok teljes hátoldali beágyazódására, ezzel is megnövelve a lapok mechanikai terhelhetőségét. Amikor nincs szükség vegyszerálló ragasztóra akkor üregmentes, folyékonyágyas ragasztó használatát javasoljuk ami garantálja a 100% -os beágyazódást. (Feltételesen a kétoldalas kenés technikájával flexibilis ragasztóval is lehet alkalmazni, de ilyenkor a burkolók felelőssége, hogy rendesen megkenjenek minden egyes lapot a megfelelő beágyazódás elérése érdekében)

Fontos tudni milyen vegyszerek, milyen töménységben és várhatóan mennyi időn keresztül fogják érni a felületet. Ezek ismeretében tudunk megfelelő ragasztó és fugázó anyagot ajánlani. Nem mindegy ugyanis, hogy savas, vagy lúgos kémhatás fogja érni, illetve, hogy mivel lesz tisztítva a felület, mert más anyag áll ellen a lúgoknak, más a savaknak. A tisztántartás is fontos szempont lehet, például ha gőzborotvával lesz takarítva a felület akkor a hagyományos epoxy fugázók nem alaklmasak mert nem bírják a magas hőmérsékletet, ilyenkor ásványi alapanyagú vegyszerálló fugázó alkalmazását javasoljuk.

Fontos odafigyelni a műszaki kiírásban szereplő olyan részletekre is, mint a fal és padló találkozása, külső -belő sarkok és dilatációk. Ahhoz, hogy ezeket a kritikus pontokat megfelelően tudjuk kialakítani érdemes használni az olyan speciális elemeket, mint az ipari hajlított lábazati elem és a hajlatidomok sarokrlemei. A dilatációk kialakítása pedig a várható terhelés függvényében lehet dilatációs profillal, rugalmas kitöltővel, vegyszerálló rugalmas kiöntő gyantával.

Mivel jól tudjuk, hogy sokszor azonnal kell megoldani ipari burkolatok kivitelezését, ezért az alapvető ipari burkolatokat készleten is tartjuk speciális elemeikkel illetve segédanyokkal együtt, így ügyfeleinknek azonnal tudunk termékeket adni. Amennyiben mégis olyan anyagok kellenek amiket nem készletezünk, úgy azokat próbáljuk a lehető legrövidebb határidővel szállítani megrendelőinknek.

Amennyiben ipari burkolatra, segédanyagokra van szüksége, keressen minket bizalommal e-mailban, vagy telefonon +3670/382-5534. Mivel minden projekt más és más így mindíg a konkrét feladat megoldására egyedi ajánlatot adunk és segítünk a szakmai kérdésekben, hasznos tanácsokkal látjuk el ügyfeleinket. Az ország egész területére tudunk szállítani, illetve tapasztalt kivitelezőket tudunk ajánlani szükség esetén.